Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duecik drobiowo-wieprzowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 30 dag
ugotowane udko 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cebula 1/4 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
mleko 3-4 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia
żółty ser starty 4-5 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Duecik drobiowo-wieprzowy

Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę. 2-3 łyżki tartej bułki zmoczyć w mleku (mleko można zastąpić wodą). Do mięsnej masy dodać jajko i wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Udko (najlepiej z rosołu) obrać ze skórki i wyjąć kości. Mięso (ostrożnie, żeby się nie rozpadło) podzielić na części (mięso z pałki na 2 części zaś z górnej części udka na 2 lub 3, w zależności jak duże jest). Mięso oprószyć pieprzem lub vegetą. Masę mięsną podzielić na tyle części ile jest części mięsa kurzego. Masę mięsna rozpłaszczyć wilgotnymi dłońmi. Kłaść mięso z udka, łyżeczkę startego sera i natki pietruszki. Następnie formować podłużne kotleciki. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na rumiano. Jest to dobry sposób na wykorzystanie mięso z rosołu a zarazem roladki są smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak