Sposób przygotowania

Surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć z nadmiaru soku,sok zostawić do ustania .
Gotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę ,połączyć z surowymi i skrobią która została po odlaniu soku z ziemniaków ,dodać mąkę pszenną i zagnieść ciasto (gdyby było zbyt rzadkie dodać jeszcze mąki)z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotować w dużej ilości osolonego wrzątku 5-8min,ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i przelać gorącą przegotowaną wodą .Podawać polane podsmażoną cebulką i kwaśną sałatką .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    bardzo takie lubię
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    doskonałe na każdy obiad

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !