Zaczynamy od przygotowania gyrosa. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon oraz kostek (jeśl są) kroimy na średniej wielkości kawałki, wkładamy do miseczki i obsypujemy przyprawą Kebab- Gyros Prymat. Rozgrzewany patelnie i wrzucamy pierś. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem sosu czosnkowego, od czasu do czasu mieszamy kawałki kurczaka:). Jogurt naturalny wlewamy do salaterki, ząbki czosnku rozgniatamy w wyciskarce do czosnku i dodajemy do jogurtu. Następnie dodajemy przyprawę Tzatziki Prymat, szczyptę soli i pieprzu mieszamy i odstawiamy do lodówki. W zależności od gustu możemy dotać więcej czosnku by sosik był bardziej pikantny. Piers z kurczaka z zdejmujemy z ognia gdy będzie już ładnie podsmażona w przyprawie. Mozna w tym czasie nastawiać ryż. Została nam tylko surówka z ogórków pospolita jak do zwyczajnego obiadu- ogórki ze śmietaną. Podam jednak przepis jeśli Ktoś ie wie jak:) Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, wrzucamy do miseczki, dodajemy smietanę, sól, pieprz do smaku:) Sposób w jaki podajemy danie jest następujący: wysypujemy na talerzyk saszetkę ryżu, obok wrzucamy pierś z kurczaka, obok ogórki is sos czosnkowy:) JAk ja podaje wychodzi takie kółko ryż, gyros, ogórki, sos:) niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak szybko danie zniknęło z talerzy:)
Życzę smacznego:)