Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowo-muszkatołowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurki 20 dag
śmietana kremowa 30% 100 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
smalec 1 łyżeczka
wywar warzywny 100 ml
czosnek ząbki 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowo-muszkatołowy

Na patelni rozpuszczam smalec. Na gorący tłuszcz wrzucam kurki i przesmażam na małym ogniu. Po kilku minutach dodaję ząbek czosnku przekrojony po połowie, zalewam bulionem i smażę do momentu, aż cały wyparuje. Śmietanę mieszam z gałką. Gdy na patelni pozostaną same kurki bez wody wlewam śmietanę i całość mieszam. Uważam, aby nie zważyć śmietany. Sos jest gotowy do polania mięsa, placków ziemniaczanych lub innej potrawy. Ma wyraźny smak gałki muszkatołowej, także jak ktoś nie preferuje takiego smaku można zmniejszyć ilość gałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 11.04.2012 20:56
Z chęcią bym posmakowała takiego sosu.
Miki 22.03.2012 10:30
mniam
Marlena/Kinia 05.11.2011 11:07
ale pyszności!
Mariusz10 04.10.2011 19:43
smaczny sos
BernadettaP 26.09.2011 10:34
Oj, kurki, moje kurki- w każdej postaci i o każdej porze poproszę :-)
MAR3STA 11.09.2011 21:22
a ja ciekawa jestem jak smakuje i dlatego chętnie wypróbuję
Jolanta_P-S 11.09.2011 19:43
bardzo lubie posmak gałki muszkatałowej, a do tego z kurkami, bomba!
FAFIK 09.09.2011 06:49
Pyszne
patusia 08.09.2011 23:57
Pycha taki sosik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak