Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jagnięcina w marynacie orientalnej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagnięcina 1 kg
orzechy włoskie 2 szt
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 4 łyżki
oliwa 1 łyżka
sól szczypta
sos
orzechy arachidowe 2 łyżki
papryczka chilli 1 szt
sos sojowy jasny 2 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
cebula 1 szt
imbir świeży 1 łyżeczka
olej z orzechów włoskich 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: jagnięcina w marynacie orientalnej

Mięso myjemy osuszamy i kroimy na kotlety.W salaterce mieszamy drobno posiekane orzechy włoskie imbir przeciśnięty przez praskę czosnek 4 łyżki soku z cytryny łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli.Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na godzinę a następnie pieczemy z obu stron na grillu.Teraz robimy sos-do małego rondelka wlewamy łyżkę oleju z orzechów arachidowych wkładamy zmielone orzeszki arachidowe,drobno pokrojoną małą papryczkę chilli i drobno pokrojoną cebulę,dolewamy odrobinę gorącej wody i smażymy mieszając aby powstał gęsty sos.Po odstawieniu z ognia dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i cztery łyżki soku z cytryny.Dobrze mieszamy i podajemy do jagnięciny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 15.07.2012 17:14
Interesujące.
Krystyna32 27.10.2011 14:05
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak