Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszenie kapusty w M-3

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta biała 2 kg
sól 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszenie kapusty w M-3

Mieszkam w bloku ,dlatego w nazwie M-3.Kapuste kiszoną mozna bez trudu kupic w kazdym sklepie,jednak kapusta ukiszona przez siebie jest bez zadnych polepszaczy i lepiej smakuje,mimo że jest to troche czasochłonne.Do kiszenia kapusty najlepiej nadaje sie beczka drewniana lub kamienny garnek.Ja jednak w warunkach domowych kisze w emaliowanym garnku (bez obic).
Kapuste białą,przeciąć na połowe ,wyciąć głąba następnie wprost do garnka, ręcznie drobno poszatkować ,najlepiej na szatkownicy ,(ja mam taka małą) i dodac soli w proporcji 1 łyzka na 1 kg kapusty.Ubic kapustę tłuczkiem do ziemniaków(najlepiej drewnianym) az kapusta puści sok.Na scisnięta kapuste nałożyc czysty talerzyk a na niego słoik z woda ,jako obciążenie aby kapusta była zawsze przykryta sokiem.Nie dolewamy zadnej wody ! Garnek z kapusta trzymamy w ciepły miejscu,np -kuchni.Codziennie przebijamy kapuste np drewnianą łyzką aby ja odgazować.Po 3-4 dniach kapusta nadaje sie do spożycia.Mozna ją również przełozyc do wyparzonych słoików i pozostawic w chłodnym miejscu.Po nakretke najlepiej dac folie ze wzgledu na kwasy z kapusty.
Do kiszenia mozna oczywiście dodac,jak ktos lubi,kminek starta marchew czy jabłka.
Przepis dotyczy 2 kg kapusty,oczywiscie mozna ilość kapusty zwielokrotnić.,pamietając o ilosci soli.
Kapusta powinna byc cały czas pokryta sokiem,wtedy bedzie zawsze biała.
Warto samemu kisic kapuste ,bo jest teraz b.tania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.03.2016 20:25
Najlepsza domowa kapusta
adelajda 20.10.2013 10:41
Taka kapustka jest najlepsza !!! Bardzo lubimy :)
Grazyna0211 14.10.2013 15:52
własnej roboty jest najsmaczniejsza
mirosława4 12.12.2012 20:13
domowa najlepsza !
fictor123 28.06.2012 20:03
wszystko dokładnie opisane, super
IZABELA29 19.06.2012 09:53
domowa najsmaczniejsza...
kate.500 09.06.2012 10:02
pycha
Norgiusz 02.05.2012 07:55
super
Mariusz10 22.04.2012 16:41
też tak robię
caralajna 09.04.2012 12:54
super
Kuchareczka2 21.02.2012 10:54
też robię ale z marchewka i przyprawami
calliope 19.02.2012 09:58
pyszna i zdrowa :)
kriso 23.01.2012 16:58
co swoje to swoje i bardzo proste
Beata73 15.01.2012 11:32
świetny sposób
Tika4444 12.01.2012 09:52
fajnie jest mieć swoją własna kapustę
Marlena/Kinia 05.01.2012 09:42
przypomniało mi się, jak moja babcia, a potem moja mama kisiły kapustę w domu:) była naprawdę smaczna.
Iwona51
Iwona51 16.12.2011 09:59
extra
Seba 14.12.2011 10:34
super
Ewelina38 05.12.2011 08:34
super pomysł, nawet w małym mieszkaniu można sobie pozwolić na ukiszenie, a ta przebija ponad wszystko kupowaną - zdecydowanie WARTO :)
BernadettaP 28.11.2011 13:01
super :)
Monika193
Monika193 10.11.2011 18:46
pycha
smakoszek 15.10.2011 12:12
super
owca441 13.10.2011 19:20
w zimie niezastąpiona
mic 08.10.2011 17:41
tez tak robie, swoja to swoja
IKrakowianka 04.10.2011 10:04
można i tak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak