Sposób przygotowania

Mieszkam w bloku ,dlatego w nazwie M-3.Kapuste kiszoną mozna bez trudu kupic w kazdym sklepie,jednak kapusta ukiszona przez siebie jest bez zadnych polepszaczy i lepiej smakuje,mimo że jest to troche czasochłonne.Do kiszenia kapusty najlepiej nadaje sie beczka drewniana lub kamienny garnek.Ja jednak w warunkach domowych kisze w emaliowanym garnku (bez obic).
Kapuste białą,przeciąć na połowe ,wyciąć głąba następnie wprost do garnka, ręcznie drobno poszatkować ,najlepiej na szatkownicy ,(ja mam taka małą) i dodac soli w proporcji 1 łyzka na 1 kg kapusty.Ubic kapustę tłuczkiem do ziemniaków(najlepiej drewnianym) az kapusta puści sok.Na scisnięta kapuste nałożyc czysty talerzyk a na niego słoik z woda ,jako obciążenie aby kapusta była zawsze przykryta sokiem.Nie dolewamy zadnej wody ! Garnek z kapusta trzymamy w ciepły miejscu,np -kuchni.Codziennie przebijamy kapuste np drewnianą łyzką aby ja odgazować.Po 3-4 dniach kapusta nadaje sie do spożycia.Mozna ją również przełozyc do wyparzonych słoików i pozostawic w chłodnym miejscu.Po nakretke najlepiej dac folie ze wzgledu na kwasy z kapusty.
Do kiszenia mozna oczywiście dodac,jak ktos lubi,kminek starta marchew czy jabłka.
Przepis dotyczy 2 kg kapusty,oczywiscie mozna ilość kapusty zwielokrotnić.,pamietając o ilosci soli.
Kapusta powinna byc cały czas pokryta sokiem,wtedy bedzie zawsze biała.
Warto samemu kisic kapuste ,bo jest teraz b.tania.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    nigdy sama nie kisiłam kapusty, ale może kiedyś się skuszę ;)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super taka kapustka
  • 4
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super taka kapustka
  • 3
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    no i super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    obiecuje, że troszkę ukiszę na spróbowanie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    smaczna kapusta
  • 4
    original
    Opublikowano

    dianix

    nie dawno kisiłam kapuste, uwazam ze to dobry pomysl, zrobiona przez siebie to najlepsza opcja, wiesz kto i jak robił a do tego jest pyszna.
  • 3
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    uwielbiam kiszoną kapustę ale niestety kupuję w sklepie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Długo szukałam takiego przepisu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    można i tak :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mic

    tez tak robie, swoja to swoja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    w zimie niezastąpiona
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    super
  • 4
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    super :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    super pomysł, nawet w małym mieszkaniu można sobie pozwolić na ukiszenie, a ta przebija ponad wszystko kupowaną - zdecydowanie WARTO :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    extra
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Marlena/Kinia

    przypomniało mi się, jak moja babcia, a potem moja mama kisiły kapustę w domu:) była naprawdę smaczna.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajnie jest mieć swoją własna kapustę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beata73

    świetny sposób
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    co swoje to swoje i bardzo proste
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    calliope

    pyszna i zdrowa :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    też robię ale z marchewka i przyprawami
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    też tak robię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pycha
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    domowa najsmaczniejsza...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    wszystko dokładnie opisane, super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    domowa najlepsza !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    własnej roboty jest najsmaczniejsza
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    Taka kapustka jest najlepsza !!! Bardzo lubimy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Najlepsza domowa kapusta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !