Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kabaczek nadziewany pod beszamelem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczek 1 szt
łopatka bez kości 0,5 kg
mąka 40 g
masło 40 g
śmietana 150 ml
woda 1,5 szklanki
Kwas cytrynowy Prymat szczypta
sól do smaku
jajko 1 szt
żółtko surowe 1 szt
bulion 1 kostka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
ser żółty 40 (tarty)
ryż 1 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: kabaczek nadziewany pod beszamelem

Kabaczek obieramy ze skóry, odcinamy wzdłuż 1/4 kabaczka, wydrążamy pestki.Łopatkę mielimy,przyprawiamy,dodajemy jajko,ugotowany ryż ,dokładnie mieszamy. Mięsem napełniamy kabaczka,przykrywamy odciętą częścią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy 1 szklankę wody,wrzucamy rozkruszoną kostkę bulionową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy ok godziny.W tym czasie przygotowujemy sos. Masło stopić ,zmieszać z mąką,zasmażyć nie rumieniąc,rozprowadzić pozostałą wodą, zagotować,przyprawić solą do smaku,kwaskiem cytrynowym,wymieszać z żółtkiem,śmietaną i tartym serem. podgrzać,ale nie gotować.Pod koniec pieczenia kabaczka polewamy sosem i pieczemy jeszcze ok 20-30minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak