Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet krewetkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła 50 g
krewetek ( świeżych lub rozmro 70 g
mąki pszennej 25 g
mleka 2% 225 ml
jajko 2 szt
koperek 2 łyżki
sól 1 szczypta
cytryna 1 szt
pikantna mieszanka przypraw 1 szczypta
pomidory suszone 1 z bazylią

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet krewetkowy

Na patelni rozpuszczamy 25 g masła. Krewetki oczyszczone skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pikantną mieszanką przypraw. Krewetki przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.

W osobnym rondelku roztapiamy 25 g masła. Dodajemy mąkę intensywnie mieszając i trzymamy 1 minutę. Zdejmujemy z ognia ciągle mieszając i dodajemy stopniowo mleko i ponownie dajemy na gaz. Mieszamy aż sos zgęstnieje.

Krewetki rozdrabniamy w szatkownicy Triblade razem z 3 gałązkami koperku i wlewamy do nich sos i dodajemy żółtka jajek.

Białka ubijamy z szczyptą soli trzepaczką Triblade i następnie delikatnie mieszamy z resztą masy.

Przekładamy do nasmarowanych masłem koklików.

Pieczemy w 200 C około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 09.09.2011 18:16
mniam
suzana 08.09.2011 17:02
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak