Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa baba z rodzynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dkg
żółtko jajek 3 szt
margaryna Kasia 5 dkg
drożdże świeże 5 dkg
cukier 4 łyżki
rodzynki 3/4 szklanki
mleko 300 ml
cukier puder 3/4 szklanki
wrzątek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa baba z rodzynkami

Około 30 dkg mąki przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Mleko doprowadzić do wrzenia i powoli wlewać do mąki cały czas mieszając- odstawić aby przestygło.Margarynę stopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru dodać do ciasta i wymieszać.Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość), żółtka utrzeć z resztą cukru.Do wyrośniętego ciasta dodać utarte żółtka , resztę mąki,rodzynki i ostudzona margarynę. Ciasto wyrabiać aż będą robiły się pęcherzyki.Przełożyć do średniej wielkości formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką .Wyrównać i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 160 stopni przez ok. 40 minut.Upieczoną wyłożyć z formy i ostudzić . Cukier puder utrzeć z odrobiną wrzątku i kilkoma kroplami olejku i polać babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 08.07.2013 11:14
świetna baba
PaniMISIOWA 31.05.2012 18:08
pyszna!
smakowita 23.02.2012 20:13
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
wolochski 29.12.2011 23:54
super
Teresa19 26.11.2011 14:46
pyszna
Elżbieta17 23.09.2011 13:36
Pyszny deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak