Sposób przygotowania

Na oleju dusimy drobno pokrojoną cebulę dodajemy poszatkowaną kapustę,podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu cały czas mieszając.Zdejmujemy pokrywkę dodajemy obrane ze skóry i pokrojone na drobne kawałki jabłko i doprawiamy do smaku solą ,pieprzem,majerankiem mieszamy i odstawiamy..Masło rozpuszczamy do gorącego wlewamy zimne mleko dodajemy cukier i łyżkę mąki,rozkruszone drożdże mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.Formujemy wałek o średnicy dwóch centymetrów i kroimy go na kawałki.Każdy lekko nagniatamy układamy pół łyżeczki farszu i formujemy bułeczki.Układamy na stolnicy lub blacie smarujemy śmietaną i posypujemy ziarnami i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wstawiamy do gorącego piekarnika na pół godziny i pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !