Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy sól,cukier połowę mąki i wyrabiamy rozczyn,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie dodajemy pozostałą mąkę rozpuszczone masło,jedno surowe żółtko i połowę drugiego jajka pozostałą połowę i białko zostawiamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem.Wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.Grzyby pokrojone na plasterki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i odstawiamy do wymoczenia na pół godziny gotujemy i studzimy.Umytą kapustę drobno szatkujemy a jajka gotujemy na twardo.W garnku rozpuszczamy masło i dusimy drobno pokrojone cebule dodajemy drobno pokrojone grzyby i kapustę,następnie wlewamy wywar z grzybów,kostkę bulionu grzybowego i dusimy na małym ogniu przez pół godziny.Zdejmujemy z ognia mieszamy z drobno pokrojonymi jajkami i doprawiamy gałką pieprzem i mieszamy.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt pasujący do foremki,na środek kładziemy gruby wałek farszu.Dłuższymi krawędziami przykrywamy a krótszymi dokładnie zlepiamy.Formę smarujemy tłuszczem oprószamy mąką wkladamy kulebiak nakłuwamy go w kilku miejscach i jeszcze raz zostawiamy do wyrośnięcia na 20 min.Przed wstawieniem do gorącego piekarnika smarujmy roztrzepanym jajkiem i pieczemy godzinę.Super dodatek do barszczu.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    nigdy nie jadłam kulebiaka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !