Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulebiak

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
mleko 1/2 szklanki
drożdże 2 dkg
jajko 2 szt
masło 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
sól
Farsz:
kapusta biała 1/2 kg
grzyby suszone 3 szt
cebula 2 szt
jajko 2 szt
masło 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
pieprz
Bulion grzybowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: kulebiak

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy sól,cukier połowę mąki i wyrabiamy rozczyn,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie dodajemy pozostałą mąkę rozpuszczone masło,jedno surowe żółtko i połowę drugiego jajka pozostałą połowę i białko zostawiamy do posmarowania ciasta przed pieczeniem.Wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.Grzyby pokrojone na plasterki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i odstawiamy do wymoczenia na pół godziny gotujemy i studzimy.Umytą kapustę drobno szatkujemy a jajka gotujemy na twardo.W garnku rozpuszczamy masło i dusimy drobno pokrojone cebule dodajemy drobno pokrojone grzyby i kapustę,następnie wlewamy wywar z grzybów,kostkę bulionu grzybowego i dusimy na małym ogniu przez pół godziny.Zdejmujemy z ognia mieszamy z drobno pokrojonymi jajkami i doprawiamy gałką pieprzem i mieszamy.Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt pasujący do foremki,na środek kładziemy gruby wałek farszu.Dłuższymi krawędziami przykrywamy a krótszymi dokładnie zlepiamy.Formę smarujemy tłuszczem oprószamy mąką wkladamy kulebiak nakłuwamy go w kilku miejscach i jeszcze raz zostawiamy do wyrośnięcia na 20 min.Przed wstawieniem do gorącego piekarnika smarujmy roztrzepanym jajkiem i pieczemy godzinę.Super dodatek do barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 22.09.2011 09:29
nigdy nie jadłam kulebiaka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak