Sposób przygotowania

Opłukane grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody i gotujemy je w tej samej wodzie w której się moczyły,następnie odcedzamy.Kapustę drobno kroimy gotujemy ją w wywarze z grzybów i doprawiamy solą pieprzem ziołami i kminkiem.Na maśle dusimy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do kapusty i dodajemy drobno pokrojone grzyby.Doprawiamy do smaku i zostawiamy aby przestygł.Drożdże ucieramy z cukrem dwoma łyżkami mąki i mlekiem do konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.Rozpuszczone masło łączymy z pozostałą mąką z jajkami solą oliwą i rozczynem.Wyrabiamy ciasto do chwili aż będzie odchodziło od rąk i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia..Ciasto urywamy i formujemy placki wielkości połowy dłoni i grubości pół centymetra,do środka nakładamy farsz i sklejamy.Spłaszczamy aby szybciej się usmażyły.Smażymy w dużej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron lub smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !