Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi a ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mleko 1 szklanka
mąka 2 szklanki
drożdże 2 dkg
cukier 1 łyżeczka
jajko 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
masło 1/2 kostki
Farsz:
grzyby suszone 10 dkg
kapusta kwaszona 30 dkg
cebula 1 szt
Ziele angielskie mielone Prymat szczypta
kminek
Majeranek suszony Prymat
sól
pieprz
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi a ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami

Opłukane grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody i gotujemy je w tej samej wodzie w której się moczyły,następnie odcedzamy.Kapustę drobno kroimy gotujemy ją w wywarze z grzybów i doprawiamy solą pieprzem ziołami i kminkiem.Na maśle dusimy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy ją do kapusty i dodajemy drobno pokrojone grzyby.Doprawiamy do smaku i zostawiamy aby przestygł.Drożdże ucieramy z cukrem dwoma łyżkami mąki i mlekiem do konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.Rozpuszczone masło łączymy z pozostałą mąką z jajkami solą oliwą i rozczynem.Wyrabiamy ciasto do chwili aż będzie odchodziło od rąk i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia..Ciasto urywamy i formujemy placki wielkości połowy dłoni i grubości pół centymetra,do środka nakładamy farsz i sklejamy.Spłaszczamy aby szybciej się usmażyły.Smażymy w dużej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron lub smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.11.2011 00:08
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak