Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z ciasta drożdżowego z twarogiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
drożdże 1 dkg
żółtko jajek 1-2 szt
mleko ciepłe 1/4 szklanki
masło rozpuszczone 2 łyżki
sól
Farsz:
twaróg 40 dkg
żółtko jajek 2 szt
śmietana gęsta 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z ciasta drożdżowego z twarogiem

Do maki dodajemy pokruszone drożdże sól,żółtka,mleko i wyrabiamy ciasto aby było elastyczne.Zawijamy je w ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę aż podwoi swoją objętość.Ser ucieramy z żółtkami,śmietaną cukrem i cukrem waniliowym i dodajemy namoczone rodzynki.Ciasto wałkujemy wycinamy kwadraty,nakładamy na połowę farsz i zlepiamy brzegi.Układamy na blasze przykrytej pergaminem smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy na pół godziny do gorącego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 12.01.2012 19:34
świetne
Kuchareczekjeden 09.09.2011 09:42
muszę takie zrobić
AgaS10 09.09.2011 09:12
bardzo takie lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak