Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
jajko 1 szt
mleko 1/2 szklanki
oliwa 3 łyżki
sól szczypta
Farsz:
ziemniaki 4 duże
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
sól
pieprz
mięta kilka listków
oregano szczypta
woda 1/4 (gorąca)
ser biały 15 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki wkładamy do wrzątku i gotujemy około 20 min,przed końcem gotowania solimy,odcedzamy i odstawiamy aby lekko ostygły.Na rozgrzanym maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę solimy i dodajemy zioła.Przekładamy do garnka z ziemniakami dodajemy serek i kilka drobno pokrojonych listków mięty.Ziemniaki jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem ze wszystkimi dodatkami mieszamy i doprawiamy.Przesianą mąkę mieszamy z jajkiem mlekiem szczyptą soli i teraz dodajemy łyżkę oliwy z oliwek dzięki czemu ciasto będzie elastyczne.Ciasto wyrabiamy dajemy je na posypaną mąkę stolnicę i kiedy już odchodzi od rąk dzielimy je na mniejsze kawałki i wałkujemy.Wycinamy kółka szklanką nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.Pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i po wypłynięciu na wierzch wyjmujemy łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 11.03.2012 17:50
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak