Sposób przygotowania

Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki wkładamy do wrzątku i gotujemy około 20 min,przed końcem gotowania solimy,odcedzamy i odstawiamy aby lekko ostygły.Na rozgrzanym maśle smażymy drobno pokrojoną cebulę solimy i dodajemy zioła.Przekładamy do garnka z ziemniakami dodajemy serek i kilka drobno pokrojonych listków mięty.Ziemniaki jeszcze ciepłe ubijamy tłuczkiem ze wszystkimi dodatkami mieszamy i doprawiamy.Przesianą mąkę mieszamy z jajkiem mlekiem szczyptą soli i teraz dodajemy łyżkę oliwy z oliwek dzięki czemu ciasto będzie elastyczne.Ciasto wyrabiamy dajemy je na posypaną mąkę stolnicę i kiedy już odchodzi od rąk dzielimy je na mniejsze kawałki i wałkujemy.Wycinamy kółka szklanką nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.Pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i po wypłynięciu na wierzch wyjmujemy łyżką cedzakową.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !