Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzikie zrazy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe pokrojone na 6 zrazów 70 dag
boczek 15 dag
zsiadłe mleko 1 szklanka
cebula 2 sztuki
pokruszone listki laurowe Prymat 2 szt
masło 2 łyżki
kostka rosołu wolowego Kucharek 1 szt
mąka 1 łyżeczka
smietana 18% 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
Owoc jałowca cały Prymat 1 zmielony
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dzikie zrazy

Mięso zalać mlekiem i pozostawić na noc w lodówce. Następnie wyjąć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, posypać solą, jałowcem i pokruszonymi listkami laurowymi. Na każdym zrazie ułożyć kawałek boczku oraz plaster cebuli, zwinąć ciasno i spiąć wykałaczką. Mięso obrumienić na maśle, przełożyć do rondla, podlać wodą z rozpuszczoną kostką
rosołową i dusić na małym ogniu 1:30 min. Gdy mięso będzie miękkie, sos zaprawić śmietaną z mąką. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami kładzionym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IrenaM 29.01.2012 17:22
faktycznie brzmi dziko :)
novita26 25.10.2011 08:14
mniam mniam
novita26 25.10.2011 08:12
mniam mniam
artur7 25.10.2011 06:19
pycha
artur7 25.10.2011 06:18
pyszne
artur7 25.09.2011 18:56
smaczne
kriso 21.07.2011 20:33
super przepis
puellae90 21.07.2011 17:33
smakowite
agnieszka214 18.07.2011 06:01
pyszności
Adamorek 12.07.2011 12:46
mniam
agnieszka214 12.07.2011 05:32
wspaniale brzmi
Anna141
Anna141 12.06.2011 14:37
smaczne
edyta12017 16.05.2011 21:37
dobre
gosia561 28.03.2011 12:45
zsiadłe mleko?
kotlet 04.03.2011 23:22
pyszności
marcia71 25.02.2011 16:04
fajne
Grazyna0211 22.02.2011 16:00
zaciekawil mnie ten przepis.
Małgorzata106 06.02.2011 17:51
uwielbiam zrazy
AgaS10 05.02.2011 11:54
konkretne żarelko:)
dorotka0000025 31.01.2011 12:45
probowalam - bardzo smaczne
Teresa19 27.01.2011 07:15
Świetny przepis.
Atomówka 28.12.2010 22:08
uwialbiam wołowinę. ja do rodka wrzucam jeszcze paprykę i kawałek kiszonego ogórka
szajba2 26.12.2010 15:02
faktycznie dzikie
Małgorzata106 18.12.2010 22:18
pyszne, polecam
Babciagramolka 16.12.2010 10:22
Lubię potrawy doprawiane jałowcem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak