Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa babka z kisieli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jajko 5
1,5 szkl. cukru
szklanka wody przestudzonej
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
kisiel cytrynowy
kisiel truskawkowy
kakao 2 łyżki
kilka kropel zapachu waniliowego
olej z pestek winogron 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa babka z kisieli

Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki ale jakos nie bylo okazji go wyprobowac. A ze bawilam sie ostatnio w cukiernika malarza wiec wyciagnełam z lamusa i ten. Czas wyprobowac.

Żółtka utarłam z cukrem i nadal ucierając, dodawałam po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i na końcu zapach waniliowy. Podzieliłam ciasto na 4 częsci. Pierwszą wymieszałam z kisielem cytrynowym, drugą z truskawkowym, trzecią z jabłkowym i ostatnią z kakao. Ubiłam pianę z białek. Podzieliłam na 4 częsci i dodałam ostroznie do mas kiślowych. Do wysmarowanej tłuszczem formy (ja dałam do takiej z kominem) wlałam kolejno masę kakaową, cytrynową, jabłkową i truskawkową. Piec ok 60 min w temp 190 stopni. Ciasto mocno rosnie, ale po wyjeciu lekko opada i moze odrobine popękac na gorze, jak to babka. Jesli ktos nie ma przeciwskazań mozna kolor wzmocnic odrobiną barwnika. Ale nie jest to konieczne. Ja niestety byłam w posiadaniu kupionych kiśli przez męża, który zamiast kupic normalne kupił mi Słodką Chwilę i nie dały takich kolorow jak powinny więc oczupinkę podkoloryzowałam.

Aha i kolory nie sa takie ostre i rażące, to tak niestety zdjęcie tak wyszło z lampą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Oktawia 02.07.2011 11:09
aż chce sie jeść
LUSIA 06.01.2011 11:24
zgadzam się, bardzo ładna
Kate131 04.01.2011 08:58
wygląda rewelacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak