Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek makowo-śliwkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 55 dag
cukier 10 dag
drożdże 3 dag
rozpuszczone masło 5 dag
jajko 2 szt.
mleko ciepłe 180 ml
śliwki węgierki 1,5 kg
masa makowa 1 mała puszka
obrane migdały 15 dag
mielone migdały 10 dag
cukier brązowy 13 dag
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
tłuszcz do formy
masło 13 dag

Przepis i sposób przygotowania na: placek makowo-śliwkowy

Ciasto: Przesiej 40 dag mąki. Do naczynia wlej ciepłe mleko, wkrusz drożdże. Dodaj jajko, cukier, 5 dag rozpuszczonego masła, wymieszaj i wlej do mąki. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godz., aby dobrze wyrosło.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki.
Do miski włóż masę makową, wbij jajko i wymieszaj.
Kruszonka: Do miski przesiej 15 dag mąki, dodaj 13 dag miękkiego masła, mielone migdały, brązowy cukier, cynamon i ugnieć lekko palcami.
Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj i umieść w foremce. Na ciasto wyłóż masę makową, na niej rozłóż śliwki, w środek każdej włóż po jednym obranym migdale. Śliwki posyp kruszonką. Ciasto piecz 190 stopniach ok. 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 06.04.2012 13:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak