Sposób przygotowania

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Duży garnek o grubym dnie wysmaruj olejem, włóż śliwki, smaż godzinę,często mieszając, na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cytryny wyszoruj, osusz, cienko obierz. Świeżą kandyzowaną skórkę drobno pokrój.
Porcje śliwek przełóż na sitko, przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki. Gdy przetrzesz już wszystkie śliwki, otrzymany mus przełóż do garnka, dodaj przyprawy i wymieszaj. Powidła gotuj na małym ogniu 1,5 godz., często mieszając.
Do każdego wyparzonego słoika włóż gorące powidła i szczelnie zakręć (słoiki wcześniej ogrzej). Ustaw je na ok. 30 min. do góry dnem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    iza15

    są pyszne
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    nie jadłam takich
  • 0
    dsc00052
    Opublikowano

    Damiano

    na pewno smaczne
  • 0
    20150517_195210
    Opublikowano

    agaK.

    Dodaję do księgi bo nigdy nie mam co zrobić ze stertą śliwek, fajne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    na pewno smaczne takie powidła
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Milena

    Zachęcające :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !