Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

korzenne powidła śliwkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 3 kg
cytryny 2 szt.
kandyzowana skórka z cytryny 10 dag
olej 1 łyżka
imbir świeży 1 kawałek
Ziele angielskie mielone Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: korzenne powidła śliwkowe

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, usuń pestki. Duży garnek o grubym dnie wysmaruj olejem, włóż śliwki, smaż godzinę,często mieszając, na średnim ogniu, aż będą miękkie.
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cytryny wyszoruj, osusz, cienko obierz. Świeżą kandyzowaną skórkę drobno pokrój.
Porcje śliwek przełóż na sitko, przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki. Gdy przetrzesz już wszystkie śliwki, otrzymany mus przełóż do garnka, dodaj przyprawy i wymieszaj. Powidła gotuj na małym ogniu 1,5 godz., często mieszając.
Do każdego wyparzonego słoika włóż gorące powidła i szczelnie zakręć (słoiki wcześniej ogrzej). Ustaw je na ok. 30 min. do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 05.02.2017 16:57
Najlepsze! :)
Milena 27.07.2016 08:16
Zachęcające :)
IwonaKa 04.01.2016 21:09
na pewno smaczne takie powidła
agaK. 20.06.2015 14:15
Dodaję do księgi bo nigdy nie mam co zrobić ze stertą śliwek, fajne:)
Damiano
Damiano 30.05.2015 08:51
na pewno smaczne
Margo1 04.04.2015 21:54
nie jadłam takich
iza15 05.10.2011 19:17
są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak