Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bulion mięsno warzywny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina z kością 0,5 kg
marchew 2 duże
pietruszka 2 średnie
seler korzeniowy 1 średni
bouquet garni
sól do smaku
indyk 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: bulion mięsno warzywny

Nie da się ugotować dobrej zupy bez dobrego bulionu. Ja raz na jakiś czas gotuję duży gar, chłodzę i mrożę porcje na pojedyncze zupy.

Bouqet garni możemy wzbogacić nacią selera, koperkiem.
Zaczynamy od dokładnego umycia i oczyszczenia mięsa i warzyw. Mięso i warzywa zalewamy zimną wodą, dorzucamy przyprawy (bez soli). Gotujemy bardzo powoli na małym ogniu.

Gdy wszystkie składniki są miękkie przecedzamy. Tak przygotowany bulion jest świetną bazą do zup, sosów, sam w sobie też jest smaczny. Z mięsa i warzyw można zrobić farsz do pierogów, krokietów, knedli.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.07.2013 14:17
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak