Sposób przygotowania

Zaczynamy od zrobienia lekkiego musu czekoladowego. Można zacząć dzień wcześniej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Można dodać odrobinę likieru. Schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny, najlepiej zostawić na noc, następnie ubijamy tak długo aż powstanie lekki krem.

Masę kajmakową dokładnie miksujemy z serkiem mascarpone. Można też użyć nisko słodzonego mleka skondensowanego w puszce, ale wtedy trzeba je gotować przez około 3 godziny w kąpieli wodnej, żeby zgęstniało.

W tortownicy układamy spód z bez, można też użyć spodów bezowych. Wykładamy masę kajmakową, na to wędruje kolejna warstwa bez i mus czekoladowy. Wykańczamy gorzkim kakao.
Schładzamy jeszcze dwie godziny.

Jest to deser raczej dla dorosłych, gorzka czekolada równoważy słodycz kajmaku. Rewelacyjnie komponuje się z kawą. Masę kajmakową można zastąpić kremem kawowym.

Komentarze

  • 0
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    fajny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    wyśmienity
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Ale słodyczy! Lubię wszystko osobno to razem też powinno być smaczne ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !