Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane bakłażany

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
mozzarella 2 kulki
pomidory 2 duże
mortadela 300 g
pietruszka 1/2 pęczka
sól
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane bakłażany

Bakłażany myjemy i odcinamy końce. Następnie każdego bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby uzyskać łódeczkę. Miąższ solimy i odstawiamy na kilka minut, żeby puścił sok, który odlewamy. Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Wydrążony miąższ bakłażana, pomidory, mozzarellę i mortadelę kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną pietruszką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany. Po wierzchu posypujemy je startym żółtym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190st. przez 50 minut, następnie ściągamy pokrywkę i przyrumieniamy ser około 10 minut. Jemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 30.10.2012 08:53
smakowite
Katarzyna59 16.08.2012 21:29
super
smakowita 19.05.2012 21:34
coś pysznego
Grażyna13 08.02.2012 11:39
Super przepis :)
rjustysia 29.12.2011 12:10
bardzo fajny przepis :)
magduś83 02.12.2011 21:02
jakie pyszności:) palce lizać
mic 02.12.2011 10:07
przepiekne masz te potrawy
kochanyptysiu 10.10.2011 21:50
zabieram do siebie
Barbara/zuza22_85 28.09.2011 16:04
ostatnio taki robiłam
gosia47-47 07.09.2011 16:04
dobre
suzana 07.09.2011 12:38
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak