Sposób przygotowania

Bakłażany myjemy i odcinamy końce. Następnie każdego bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby uzyskać łódeczkę. Miąższ solimy i odstawiamy na kilka minut, żeby puścił sok, który odlewamy. Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Wydrążony miąższ bakłażana, pomidory, mozzarellę i mortadelę kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną pietruszką. Tak przygotowanym farszem nadziewamy bakłażany. Po wierzchu posypujemy je startym żółtym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190st. przez 50 minut, następnie ściągamy pokrywkę i przyrumieniamy ser około 10 minut. Jemy na ciepło.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !