Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki ziemniaczano-twarogowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 3 średnie sztuki
twaróg 25 dkg
jajko 1 sztuka
sól do smaku
masło 2 łyżki
śmietana 12% 5 łyżek
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki ziemniaczano-twarogowe

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ugnieść. Dodać do nich masło i śmietanę, wymieszać.
Krok 1 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe foto
2
Do masy ziemniaczanej dodać twaróg, jajko i mąkę, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe foto
3
Masę kłaść na wrzącą, lekko osoloną wodę za pomocą łyżeczki (łyżeczkę maczać we wrzątku, żeby masa lepiej się odklejała). Gotować ok.1 minutę od wypłynięcia kluseczek na wierzch.
Krok 3 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe foto
4
Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem, polane zrumienioną na tłuszczu bułką tartą lub jako dodatek do zup owocowych.
Krok 4 - Kluseczki ziemniaczano-twarogowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 21.12.2012 22:18
Z chęcią zjadłabym porcyjkę takich kluseczek.
Grazyna0211 13.02.2012 14:59
smaczne są takie
Weronika_eM 24.09.2011 22:15
mniam mniam
Katarzyna/kate1980 07.09.2011 23:33
robię podobne są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak