Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papier ryżowy 25 szt
grzyby mun 5 szt
marchewka 1 szt
kapusta pekińska 20 dag
mięso wieprzowe 30 dag
jajko 2 szt
sos sojowy
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kiełki sojowe 1 garść
czosnek 1 ząbek
makaron ryżowy 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki

Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, osolić, zostawić na kilka minut, by zmiękł, odcedzić. Grzyby mun również zalać gorącą wodą, ale moczyć nieco dłużej, niż makaron- około 15 minut (pod przykryciem). Mięso zmielić, polączyć z poszatkowaną drobno kapustą, pokrojoną w cieniutkie paski (lub startą na grubych oczkach) marchewką, koncantratem pomidorowym, surowymi jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kiełkami sojowymi (lub kiełkami fasoli mung) oraz pokrojonymi drobno grzybami. Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem. Papier ryżowy zanurzyć na bardzo krótką chwilę w ciepłej wodzie, położyć na prostej powierzchni (najlepiej na drewnianej desce), nałożyć farsz i zawinąć jak krokiety (tylko małe:-)). Smażyć na rumiano od razu po przygotowaniu na głębokim oleju. Podawać z zosem: słodko-kwaśnym lub chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.05.2012 20:57
nie robiłem jeszcze sajgonek, muszę je wypróbować
Mysiunia 18.04.2012 18:45
nie jadłam jeszcze, ale bardzo smacznie wygląda :)
Beatris 11.02.2012 11:51
Z chęcią bym skosztowała takich pyszności.
Lotar 10.02.2012 21:45
Wyglądają wspaniale !
gusia1000 23.12.2011 22:10
to prawda.
Sroczka 14.11.2011 13:54
bardzo smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak