Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Croissanty z wiśniami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 60 dag
masło 30 dag
wiśnie 20 dag
drożdże świeże 1,5 dag
mleko 250 ml
cukier 2 łyżki
sól ¾ łyżki
jajko 1 szt.
woda 60 (przegotowana, ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Croissanty z wiśniami

Do dużej misy przesiać mąkę pszenną. Dodać cukier, mleko, cukier, sól oraz drożdże wymieszane z ciepłą wodą. Wymieszać składniki i dodać dwie łyżki roztopionego masła. Wyrobić gładkie ciasto (wyrabianie powinno trwać około 5 minut). Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny.

W ciasto energicznie uderzać pięścią, ponownie zagnieść, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.

Po tym czasie w ciasto ponownie uderzać pięścią i wstawić wraz z misą do zamrażarki. W tym czasie utrzeć masło na gładką masę.

Po wyjęciu ciasta z zamrażarki umieścić je na lekko posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na kształt prostokąta o długości trzy razy większej niż szerokość. Połowę masła rozłożyć na 1/3 długości ciasta (pozostawić po centymetrze przerwy pomiędzy masłem, a brzegiem ciasta). Złożyć ciasto na 3 razy (jak list). Rozwałkować i ponownie złożyć na trzy części. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć najpierw do zamrażarki na pół godziny, a następnie do lodówki na godzinę.

Kolejny etap przygotowania ciasta jest identyczny jak poprzedni. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, nanieść masło, złożyć jak list, ponownie rozwałkować, złożyć, wstawić na pół godziny do zamrażarki i na godzinę do lodówki.

Wiśnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wydrylować.

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm. Wykroić trójkąty, na każdym ułożyć po kilka wydrylowanych wiśni i każdy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka – początkowo luźniej, z czasem coraz ciaśniej. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 09.10.2012 17:41
pyszniutkie
TyTaN 08.10.2012 18:02
fajny przepis
cukiereczek 28.10.2011 10:33
super
Nina7 13.09.2011 15:01
Oj... Ja nie miałabym cierpliwości do zrobienia takich rogalików... A tak pysznie wyglądają:))
MAR3STA 09.09.2011 23:39
rewelacyjnie przygotowany przepis i genialny efekt
aguus 09.09.2011 23:04
Oj.... Takie pyszności!!
aginaa 09.09.2011 19:27
musza byc pyszne
misia53 09.09.2011 16:20
hehe ....bez pracy nie ma kołaczy..... ale jakich fajnych...
agnieszka214 09.09.2011 11:29
apetyczne
Misiek1 08.09.2011 06:48
Poproszę takiego rogalika do kawki:))
Emilia22 07.09.2011 08:39
pycha
iziona 07.09.2011 06:58
Dużo z nim zachodu ,ale afekt finalny musi być boski ,ja zabieram przepis i w sobotę pierwsza próba .
matriasik 06.09.2011 23:56
Fajne, aż ma się ochotę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak