Sposób przygotowania

Do dużej misy przesiać mąkę pszenną. Dodać cukier, mleko, cukier, sól oraz drożdże wymieszane z ciepłą wodą. Wymieszać składniki i dodać dwie łyżki roztopionego masła. Wyrobić gładkie ciasto (wyrabianie powinno trwać około 5 minut). Przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu przez 1,5 godziny.

W ciasto energicznie uderzać pięścią, ponownie zagnieść, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kolejną godzinę.

Po tym czasie w ciasto ponownie uderzać pięścią i wstawić wraz z misą do zamrażarki. W tym czasie utrzeć masło na gładką masę.

Po wyjęciu ciasta z zamrażarki umieścić je na lekko posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na kształt prostokąta o długości trzy razy większej niż szerokość. Połowę masła rozłożyć na 1/3 długości ciasta (pozostawić po centymetrze przerwy pomiędzy masłem, a brzegiem ciasta). Złożyć ciasto na 3 razy (jak list). Rozwałkować i ponownie złożyć na trzy części. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć najpierw do zamrażarki na pół godziny, a następnie do lodówki na godzinę.

Kolejny etap przygotowania ciasta jest identyczny jak poprzedni. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, nanieść masło, złożyć jak list, ponownie rozwałkować, złożyć, wstawić na pół godziny do zamrażarki i na godzinę do lodówki.

Wiśnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wydrylować.

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm. Wykroić trójkąty, na każdym ułożyć po kilka wydrylowanych wiśni i każdy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka – początkowo luźniej, z czasem coraz ciaśniej. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec 5 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10 minut.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    matriasik

    Fajne, aż ma się ochotę spróbować :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Dużo z nim zachodu ,ale afekt finalny musi być boski ,ja zabieram przepis i w sobotę pierwsza próba .
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pycha
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Poproszę takiego rogalika do kawki:))
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    apetyczne
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    hehe ....bez pracy nie ma kołaczy..... ale jakich fajnych...
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    musza byc pyszne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Oj.... Takie pyszności!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    rewelacyjnie przygotowany przepis i genialny efekt
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Oj... Ja nie miałabym cierpliwości do zrobienia takich rogalików... A tak pysznie wyglądają:))
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    TyTaN

    fajny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika58

    pyszniutkie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !