Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalarepka z wątróbką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepki 4 szt.
wątróbka drobiowa 15 dag
mleko 1/3 szklanki
mąka 5 łyżek
cebula biała 1 szt.
masło 3-4 łyżki
sól
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
jabłko 1 czerwone

Przepis i sposób przygotowania na: kalarepka z wątróbką

Kalarepki umyj, osusz. Odetnij wierzch, wydrąż łyżeczką twarde środki, pozostaw mniej więcej centymetrowej grubości ścianki. Sparz je w osolonym wrzątku i schłódź w zimnej wodzie. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę.
Jabłko umyj, obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wątróbkę umyj, oczyść. Każdy kawałek namocz w mleku, obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż wątróbki, smaż z dwóch stron. Przełóż do innego naczynia, lekko posól, a gdy wystygną pokrój je w kostkę.
Na tej samej patelni roztop pozostałe masło, przesmaż cebulę, a gdy będzie szklista, dodaj miąższ kalarepki. Smaż kilka minut, pod koniec smażenia dodaj pokrojone jabłko i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy całość przestygnie, dodaj ją do pokrojonych wątróbek. Dopraw solą i pieprzem, majerankiem, wymieszaj.
Kalarepki napełnij przygotowanym farszem. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 14.05.2012 21:47
muszę spróbować
dianix 20.12.2011 20:44
nigdy nie jadlam
dianix 20.12.2011 20:44
nigdy nie jadlam
Krystyna32 07.09.2011 00:15
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak