Sposób przygotowania

Do białek z jajek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Do miski wsypać przesian mąkę, dodać żółtka, mleko, wodę, olej, sól i wumieszać mikserem na gładką masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej smietany). Jeśli okaże się za rzadkie - dodać mąki, jeśli za gęste - dodać mleka. Miskę z ciastę przykryć ściereczką i odstawić na 30min.
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W rondelku stopić masło, dodać pokrojone jabłka, goździki i dusić na małym ogniu ok. 10min.cały czas mieszająć.
Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewać porcję ciasta. Za każdym razem przed smażenie ciasto zmieszać. Smażyć z obu stron.
Na każdy naleśnik włożyć masę jabłkow, plaster szynki i zawinąć w kopertę.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !