Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z suszonymi pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż arborio 1 szklanka
oliwa 3 łyżki
cebula biała 1 szt
wywar warzywny 750 ml
szpinak świeży 2 garści
tymianek 3 gałązki
cukinia 1/2 szt
suszone pomidory 10-15 szt
mrożona marchew z groszkiem 6-8 łyżek
białe wino 3/4 szklanki
masło 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z suszonymi pomidorami

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż arborio, mieszamy- gdy zrobi się niemal przezroczysty wlewamy szklankę wywaru, dodajemy marchewkę z groszkiem, pokrojone w paski suszone pomidory i ćwiartki plasterków cukinii. Gdy ryż pochłonie wywar, dolewamy wino i chochelkę wywaru (w razie potrzeby dolewamy później jeszcze trochę wywaru). Dodajemy posiekany drobniutko tymianek i oczyszczony szpinak, solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy startym parmezanem lub zwykłym żółtym serem. Zamiast masła możemy do risotto dać łyżkę oliwy truflowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.12.2011 15:43
super.
agnieszka189 04.10.2011 16:14
pychota
pacpaw 21.09.2011 11:42
risotto chodzi za mną już od jakiegoś czasu... :o)
Lotar 07.09.2011 21:57
W końcu przepis na prawdziwe risotto- pyyyycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak