Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki sypkie 10 sztuk
mąka 100 gram
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 150 gram
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy przepuszczone przez maszynke lub praskę ziemniaki.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Dodajemy jajko , sól i makę zwykłą.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy formujemy z ciasta kulę, ktorą dzielimy na małe kawałki
Krok 3 - Kopytka foto
4
Z powstałych kawałków formujemy dość cienkie wałeczki.
Krok 4 - Kopytka foto
5
wałeczki tniemy pod ukosem na małe kluseczki, które gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 5 - Kopytka foto
6
Kopytka odcedzamy, hartujemy zimna wodą , podajemy z dodatkami, np. bulka tartą, sosami czy gulaszami. smacznego.
Krok 6 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 29.11.2011 11:11
uwielbiam kopytka
pacpaw 16.10.2011 00:11
i do kopytek jeszcze jakieś mięsko... pyszności
isetta 08.09.2011 22:18
aż się głodna zrobiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak