Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z borówkami i czekoladą
Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól) dokładnie wymieszaj w dużej misce. Składniki mokre (mleko, jajka, olej/masło) wymieszaj w osobnym naczyniu po czym powoli wlewaj do składników suchych i mieszaj delikatnie łyzką. Dodaj owoce i czekoladę, wymieszaj.
Uwaga! Konsystencja muffinek powinna być grudkowata, nie musi być dokłądnie wymieszana!
Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości do papilotek, piecz 20-25 minut w 180 stopniach.
Babeczki mozna posypać kruszonką lub polać czekoladą.
Rada:
- Czekoladę można lekko zmrozić, będzie się wolniej topiła podczas pieczenia.
- Borówki mozna zastąpić innymi owocami np malinami czy jagodami, a ciemną czekoladę białą.