Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z borówkami i czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
mleko 3/4 szkl
jaja 2 szt
czekolada 1 tabliczka
borówki 1.5 szkl
olej 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z borówkami i czekoladą

Czekoladę posiekać.
Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól) dokładnie wymieszaj w dużej misce. Składniki mokre (mleko, jajka, olej/masło) wymieszaj w osobnym naczyniu po czym powoli wlewaj do składników suchych i mieszaj delikatnie łyzką. Dodaj owoce i czekoladę, wymieszaj.
Uwaga! Konsystencja muffinek powinna być grudkowata, nie musi być dokłądnie wymieszana!

Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości do papilotek, piecz 20-25 minut w 180 stopniach.
Babeczki mozna posypać kruszonką lub polać czekoladą.

Rada:
- Czekoladę można lekko zmrozić, będzie się wolniej topiła podczas pieczenia.
- Borówki mozna zastąpić innymi owocami np malinami czy jagodami, a ciemną czekoladę białą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak