Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe powidła

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 4 kg
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe powidła

Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na ćwiartki, zasypujemy cukrem i smażymy często mieszając w garnku z grubym dnem przez kilka godzin (4-6). Wlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 8-10 minut.
Najlepsze i najsłodsze węgierki są w połowie września, dlatego wtedy warto zrobić powidła, gdyż nie trzeba do nich prawie w ogóle dodawać cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.06.2012 08:56
uwielbiam takie powidła domowej roboty...
Mariusz10 24.06.2012 21:32
super powidła
Beatris 13.02.2012 10:08
W mojej piwnicy jest mnóstwo takich przetworów. Domowe najlepsze.
gusia1000 21.12.2011 12:15
Są znakomite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak