Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arabska zupa pomidorowa z okrą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory z puszki 800 gramy
okra 30 gramy
bulion warzywny 350 mililitry
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 10 gramy
groszek mrożony 1 garść
ziarna kolendry 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 2 łyżeczka
sól do smaku
natka pietruszki 2 łyżka
siekany szczypiorek 2 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Arabska zupa pomidorowa z okrą

W garnku zeszklić posiekany czosnek, następnie cebulę. Lekko posolić, wrzucić pomidory, 2 łyżeczki cukru i dusić ok. 10 min. na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. W drugim garnku zagotować bulion, wrzucić okrę, gotować 20 min. Wyjąć z bulionu i odstawić do przestudzenia, a do bulionu wrzucić pokrojone w kostkę warzywa (można użyć gotowej mrożonki wielowarzywnej, ok. szklanki) z dodatkiem oliwy i łyżeczki cukru, ugotować w na półtwardo i wlać do pomidorów razem z bulionem. Doprawić ziołami, zmiksować i gotować 5 min.,następnie wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub samą zupę jako przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 06.09.2011 19:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak