Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety zapiekanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1
mąka 1 łyżka
sól, piprz do smaku
grzyby suszone 6 sztuk
śmietana kwaśna 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
makaron kokardki 50 dag
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety zapiekanie

Mięso mielone wymiszać z namoczoną i rozdrobinioną czerstwą kajzerką, dodać bułkę tartą, jajo, sól, piprz. Wyrobić. Uformować małe pulpeciki, obtoczyć je w mące, usmażyć na mieszance oleju i masła.

Grzyby namoczyć w szklance wody, po godzinie ugotować i posieskać.

Rozgrzać łyżkę maska, dodać łyżkę mąki, kiedy zasmażka się spieni i zbieleje dodać śmietanę i pozostały z gotowania wywar wraz z grzybami, jescze chwilę trzymać na ogniu, by sos lekko zgęstniał, doprawić solą i piorzem. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć wartswę makaronu, na nim pulpety, na nich znów masaron. Zalać przygotowanym sosem.

Zapiekać w piekarniu nagrzanym do 190-200 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 04.08.2010 14:13
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak