Sposób przygotowania

Myję papryki, wydrążam, uważając, żeby nie połamać ścianek, wybieram błonki i ziarenka ze środka.
Cebulę obieram, drobno siekam, jedną połowę podsmażam na łyżce oliwy aż do skarmelizowania,drugą połowę odstawiam. Ryż zalewam 1 l wody (nie płukać!), zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję 10 min.
Po tym czasie wylewam wodę z garnka, pozostawiając 2-3 łyżki (tak na oko;)). Dokładam posiekaną surową cebulę, łyżkę masła , przykrywam szczelnie, owijam garnek kuchennym ściereczkami i wkładam głęboko pod kołdrę (w oryginale było pod pierzynę, ale nie posiadam!). Teraz będzie sobie dochodził w komfortowych warunkach. ;)
Po 2-3 godzinach wyjmuję garnek z ryżem, przekładam ryż do dużej miski i mieszam z surowym mięsem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Teraz rzecz, za którą nie przepadam, mianowicie - trzeba spróbować tego surowego farszu, żeby ewentualnie doprawić ;). Farsz powinien być intensywnie przyprawiony, bo ryż w trakcie zapiekania wchłonie dużo aromatu. Jak już spróbujemy, to ewentualnie jeszcze doprawiamy solą, pieprzem bądź ziołami.
No i nadziewamy: bierzemy paprykę, trochę farszu i nakładamy go do środka, dokładnie zapełniając zakamarki. Farsz nakładamy ręką i nie wciskamy zbyt mocno, bo papryka nam pęknie. Można sobie pomóc drewnianym trzonkiem łyżki lub mątewką, jeśli mamy długą paprykę. ;) Naczynie żaroodoporne smaruję masłem, układam w nim ściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !