Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
ryż 2 szklanki
mięso wieprzowe 35-40 dag
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
sól
pomidory 2 kg
kostki rosołowe 2 szt
śmietana 12% 100 ml
mąka pszenna 2 łyżki
jajko 2 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, mięso mielimy, kapustę nacinamy przy głąbie i gotujemy chwilę w dużym garnku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i znowu gotujemy, aby \"odeszły\" większe liście. Ugotowany, ostudzony, ryż mieszamy z mielonym mięsem, jajkiem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kucharkiem. Zawijamy farsz w kapustę, formując zgrabne gołąbki, które układamy w garnku jeden na drugim i dusimy z dodatkiem niewielkiej ilości wody około godziny. Pomidory parzymy wrzatkiem, obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, dusimy 10 minut. Po ostygnięciu pomidorki miksujemy i przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Dodajemy kostki rosołowe oraz makę ze śmietaną. Gdy gołąbki się podduszą, zalewamy je sosem pomidorowym i próżymy jeszcze około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.03.2013 19:34
wołają do mnie, zjedz mnie :)
gusia1000 18.12.2011 20:09
Lubię takie.
Renia1 12.11.2011 12:40
uwielbiam golabki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak