Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 7 szt
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier waniliowy 16 gram
orzechy laskowe 10 dag
orzechy włoskie 10 dag
śliwka kalifornijska 5 dag
morele suszone 10 dag
daktyle 5 szt
rodzynka królewska 10-15 dag
wiśnie kandyzowane 10 szt
skórka z pomarańczy lub limonki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ubitą osobno pianę z białek, następnie 1 1/2 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Rodzynki królewskie parzymy gorącą wodą, osuszamy i kroimy na pół. Pozostałe bakalie (z wyjątkiem wiśni kandyzowanych i kandyzowanej skórki pomarańczy lub limonki) drobno siekamy i oprószamy połową szklanki mąki (rodzynki również :-)), dodajemy do ciasta i delikatnie (ale dokłanie mieszamy). Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 stopni (do \"suchego patyczka\"). Dekorujemy domową czekoladą i bakaliami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.12.2011 15:33
Tylko taki piec na święta.
Stenka 30.10.2011 14:04
Ja pianę z białek dodaje na końcu
treonina 22.10.2011 11:17
takie proste a jakie smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak