Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach lekko studzimy obieramy i kroimy w plastry.Cebulę obieramy kroimy w piórka i dusimy na maśle i doprawiamy solą i pieprzem.Umyte cukinie i marchewki kroimy w plasterki a bakłażana obieramy ze skórki i również kroimy.W wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej układamy warstwami na przemian warzywa posypane ziołami .Na wierzchu powinna znajdować się warstwa ziemniaków.Przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy ze śmietaną solimy i doprawiamy gałką i polewamy sosem warzywa.Formę przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy pół godziny zdejmujemy folię aby ziemniaki się nie przyrumieniły i zapiekamy jeszcze przez kilka minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !