Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 3/4 kostki
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ser biały 1 kg
budyń waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
margaryna 1/4 kostki
masa makowa 1 puszka
orzechy posiekane 1/2 szklanki
wiórki kokosowe do posypania
polewa czekoladowa do polania
rodzynki 3/4 (namoczone)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem

Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno być zwięzłe. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Ciasto wyłożyć na spód blaszki wysmarowanej tłuszczem. Do gotowej masy makowej dodać rodzynki i orzechy, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Wybić jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z margaryną, cukrem i serem. Pod koniec ubijania wsypać budyń. Następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę serową wyłożyć na mak. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do zrumienia ok 60 minut. Ciasto wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 26.09.2011 15:47
wygląda bardzo apetycznie
katarzynka455 09.09.2011 10:28
ładnie i smacznie
pawel6 06.09.2011 13:36
Pysznie wygląda!!
1j1o1l1a1 06.09.2011 12:42
lubię sero-makowce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak