Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne ciasto z galaretką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana kremówka 1 i 1/2 opakowania po 330 ml
galaretka czerwona 2 opakowania
cukier 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3-4 łyżeczki
poncz 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ciasto z galaretką

Z jajek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru i cukru waniliowego zarobić ciasto i upiec na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzić i przekroić na połowy. Spód ciasta lekko nasączyć ponczem. Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Każdą rozpuszczamy oddzielnie. Jedną odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić ją w kostkę lub poszarpać widelcem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier (1/2 szklanki). Na koniec ubijania wlać przestudzoną żelatynę i dodać galaretki. Dobrze wymieszać. Masę śmietanowa wyłożyć na nasączone ciasto i przykryć drugą połową. Można również lekko nasączyć. Tężejącą galaretkę wymieszać z wiórkami i wyłożyć na wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bogusiaz 14.08.2012 16:09
Wygląda i smakuje rewelacyjnie
Anna89 22.02.2012 13:12
ale pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak