Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z białą kapustą

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1/2 kg
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 szczypta
olej 1 łyżka
Farsz:
biała kapusta 1 kg
cebula 1 sztuka
kiełbasa zwyczajna 1 sztuka
smalec 3 łyżki
mąka 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z białą kapustą

Mąkę przesiać na stolnicę dodać resztę składników i wodę w takiej ilości ,aby powstało gładkie ciasto ,gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 min,aby odpoczęło .
Farsz;
Kapustę pokroić w kostkę ,kostka nie musi być równa tylko mała i obgotować w osolonej wodzie .Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu ,następnie dodać osączoną z wody kapustę ,doprawić solą i pieprzem ,ewentualnie jarzynką ,wszystko razem dusić jeszcze kilka minut na koniec posypać mąką i wymieszać .

Ciasto rozwałkować na cienki placek ,szklanką wyciąć krążki ciasta które napełnić farszem ,zlepić pierogi .Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie ,podawać polane tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 16.09.2012 21:34
dobre
emeslive 26.04.2012 19:34
Przyznam, że to dla mnie nowość. Z podobnym farszem robię łazanki. Pomysł z pierogami bardzo mi się spodobał i z pewnością go wypróbuję.
Barbara33 15.03.2012 09:39
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak