Sposób przygotowania

Szybko zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła i jaja. Wylepić nim natłuszczoną formę do tart o średnicy ok. 22cm i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać di 200 st. celsjusza. Włożyć ciasto na 10 minut.

Mielone migdały utrzeć z cukrem i białkami, masę starannie połączyć z masłem, cukrem, mąką, jajami i skórką z cytryny.

Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki. Masę migdałową rozłożyć na podpieczonym spodzie i wcisnąć w nią jabłka. Piec tartę przez ok. 30 minut, aż nadzenie zastygnie i tarta się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia i pokroić na porcje. opruszyć cukrem pudrem, podawać polaną kwaśną śmietaną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !