Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufelki

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 20 dag
jajko 6 szt
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
śmietana 30% 200 ml
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 4 łyżki
czekolada gorzka 40 dag
mleko 50 ml
cukier waniliowy 16 gram
amaretto 80 ml
posypka do ciasta 1
rodzynki 20 (królewskie)

Przepis i sposób przygotowania na: Trufelki

Zagotuj 0,5 litra wody z odrobiną cukru i odstaw do ostygnięcia. 4 żółtka ubij z 10 dag cukru. Białka ubij w osobnym naczyniu, dodając szczyptę soli i resztę cukru, gdy będą sztywne, dodaj ubite żółtka. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito, zmiksuj dokładnie. Wlej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką. Piecz około 35 miut w temperaturze 190-200 stopni.
Ochłodzoną wodę z cukrem wymieszaj z amaretto i nasącz nią jeszcze ciepłe ciasto. Zostaw do ostygnięcia.
Zagotuj mleko ze śmietaną, dodaj kawę rozpuszczalną, cukier waniliowy i połamaną na małe kawałki czekoladę. Jeszcze ciepłą polewą zalej w garnku lub misce pokruszone na małe kawałki ciasto i zmiksuj dokładnie na średnich obrotach.
Rodzynki zalej gorącą wodą i po kilku minutach odsącz na sicie.
Z ciasta formuj średniej wielkości kule, do każdej wkładaj po 3-4 rodzynki i obtaczaj w posypce do ciasta lub wiórkach kokosowych (lepsza jest posypka czekoladowa, kolorowa puszcza po kilku godzinach barwnik).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.06.2012 08:05
smaczniutkie małe co nie co
gusia1000 13.12.2011 17:21
Pyszności.
ewasylwia 25.11.2011 12:28
lubię takie
Ela15 15.10.2011 09:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak