Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krem patissiere

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 500 ml
żółtko jajek 5
cukier 1 szkl
laska wanilii 1
mąka kukurydziana 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: krem patissiere

Mleko zagotować z masłem. Wydrążyć miąższ z laski wanilii i dodać do mleka.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do masy jajecznej mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną), wymieszać, by nie było grudek, a następnie wlewać gorące mleko, cały czas mieszając. Masę przelać do rondelka i gotować do zgęstnienia kremu (konsystencja budyniu).
Krem pasuje do różnego rodzaju tart z owocami, babeczek kruchych oraz jako oddzielny deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 11.07.2013 14:44
Świetny krem :)
adelajda 17.06.2013 15:34
jeszcze takiego kremu nie robiłam
plocia 10.04.2013 23:16
Ciężka nazwa jak dla mnie, ale zapewne pyszny
Marzena34 30.12.2012 16:44
Super
rjustysia 08.05.2012 22:18
Troszkę bardziej jak budyń ;)
Adamorek 08.05.2012 20:35
trochę jak kogirlmogiel
Wiesława1 20.01.2012 17:09
ciekawy przepis
PaniMISIOWA 15.10.2011 09:36
super, na pewno wykorzystam przepis
smakowita 23.09.2011 12:01
Bardzo dobry krem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak