Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczany po węgiersku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cebula 1
sól do smaku
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
czosnek ząbki 1
olej rzepakowy 3 łyżki
gęsta śmietana 2 łyżeczki
jajko 1
leczo
cebula 1/2
kiełbasa śląska 1
pomidor 1
cukinia 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2
oliwa 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczany po węgiersku

Kroki postępowania

1
Ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, przyprawę do ziemniaków oraz jajko.
Krok 1 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto
2
Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Jeśli masa ziemniaczana będzie zbyt rzadka dosypujemy mąki. Na koniec jeszcze dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili.
Krok 2 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (po 1,5 łyżce na placek) i smażymy placki. Masa ziemniaczana na patelni powinna być rozłożona na całej powierzchni patelni.
Krok 3 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto
4
Placki smażymy na rumiano z dwóch stron
Krok 4 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto
5
Z cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych. Pomidor, cukinię oraz paprykę kroimy w kostkę i dusimy na patelni.
Krok 5 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto
6
Na drugiej patelni podsmażamy kiełbasę śląską pokrojoną w kostkę oraz cebulę.
Krok 6 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto
7
Podgrzaną kiełbasę dodajemy do gotujących się warzyw. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i wszystko razem dusimy do chwili, gdy pomidory się całkowicie rozpadną.
Krok 7 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto
8
Tak przygotowane leczo nakładamy na połowę placka i go składamy na pół. Wierzch możemy udekorować gęstą śmietaną.
Krok 8 - Placek ziemniaczany po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 03.09.2013 07:45
uwielbiam takie dania
tomek18 27.08.2013 18:32
uwielbiam taki obiad
Justyna/Dzastus 10.08.2012 15:52
świetny, uwielbiam takie placki
edyta44 20.07.2012 18:01
pycha
Jolanta_P-S 06.09.2011 20:25
smakowite
ziutula
ziutula 05.09.2011 21:56
pyszny ze śmietaną...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak