Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche babeczki z jabłkami

5.0
(32)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Banalnie prosty przepis na kruche babeczki wypełnione po brzegi jabłkami i orzechami. Do ich wykonania potrzeba zaledwie kilku składników i specjalnych foremek do mini tart, tzw. tartaletek. 

Składniki:

Ciasto

mąka 200 gramów
cukier puder 60 gramów
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
zimne masło lub margaryna 100 gramów
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Nadzienie

jabłka 2 sztuki
orzechy mielone 2 łyżki

Do dekoracji

cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z jabłkami

Kroki postępowania

1

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Całość wymieszać nożem, po czym dodać pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę.

Krok 1 - Kruche babeczki z jabłkami foto
2
Posiekać nożem bardzo dokładnie. Gdy całość osiągnie konsystencję kruszonki, zrobić w środku dołek i wbić jajko. Znów posiekać nożem, po czym bardzo szybko zagnieść rękami formując kulę.
Krok 2 - Kruche babeczki z jabłkami foto
3
Owinąć ciasto w folię spożywczą i wsadzić na minimum 1 godzinę do lodówki.
Krok 3 - Kruche babeczki z jabłkami foto
4
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce. Orzechy uprażyć delikatnie na suchej patelni. Zdjąć patelnię z ognia i dodać jabłka. Wymieszać dokładnie i odstawić. Natłuścić foremki przy pomocy pędzelka.
Krok 4 - Kruche babeczki z jabłkami foto
5

Wyjąć ciasto, po czym odkroić 2/3. Resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Ciasto podzielić na mniej więcej 8 równych kawałków. Pomiędzy folią spożywczą delikatnie rozklepać każdy kawałek na krążek i wyłożyć nim foremki, wyrównać brzegi odcinając nadmiar ciasta. Skrawki zagnieść i dodać do reszty ciasta w lodówce.

Krok 5 - Kruche babeczki z jabłkami foto
6

Wyłożone ciastem babeczki nadziać jabłkami. Resztę ciasta wyjąć z lodówki i znów podzielić na 8 kawałków. Pomiędzy arkuszami folii rozklepać krążki wielkości górnej części foremek. Przykryć nadzienie i dokładnie zlepić brzegi. Piec ok. 30 minut w 180°C.

Krok 6 - Kruche babeczki z jabłkami foto
7

Wyjąć z piekarnika i bardzo ostrożnie wyjąć z foremek - wychodzą same, gdy się je przewróci do góry nogami. Gdyby jednak były oporne, można pomóc sobie wykałaczką. Babeczki są zdecydowanie lepsze rumiane niż blade. 
Wystudzone posypać cukrem pudrem i podawać.

Krok 7 - Kruche babeczki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.10.2016 21:10
Ależ one musiały być pyszne !
paniusiaewa 13.09.2016 12:13
fajne, smacznego życzę każdemu.
paniusiaewa 07.09.2016 22:30
Fajne babeczki.
Patrycja33 18.08.2016 00:33
super babeczki az dostalam slinotoku:-)
Przepisy Joanny 08.03.2014 18:53
wyglądają jak malowane, gratulacje
21.04.2013 17:48
Zrobiłam i wyszły pyszne! Polecam w 100%.
21.04.2013 17:47
Super wyglądają i pewnie tak samo smakują ! BRAWO DLA AUTORA !!!!!!!
aisza1 22.01.2013 13:40
mniam
polly66 02.07.2012 17:06
wszystkie poproszę:D
Nina7 06.09.2011 14:54
Muszą być pyszniutkie!
Beatris 06.09.2011 13:46
W moim przypadku na jednej pewnie by się nie skończyło.
Misiabe 06.09.2011 12:21
Pysznie wyglądają!!
borgia 06.09.2011 11:58
Ziutula... proszę bardzo. Wielką przyjemność mi uczynisz. Jakby miało zabraknąć zawsze dopiekę (podobno umiem nieźle dopiec ;]).
ewasylwia 06.09.2011 11:31
pyszności
ziutula
ziutula 06.09.2011 11:06
proszę o 1 babeczkę na deser...
SmacznaPyza 05.09.2011 19:42
i mnie ogarnęło babeczkowe szaleństwo :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak